Je beregeningsinstallatie winterklaar maken.. Hoe doe je dat?

Tuinberegening winterklaar maken

Nu de dagen niet alleen korter, maar ook steeds natter en kouder worden is het weer tijd om de beregeningsinstallatie winterklaar te maken. Om schade te voorkomen, is het van belang dat de pomp voor het invallen van de vorst op een (warme) droge plek komt te staan en dat al het water uit de leidingen en sproeiers is. Als en beregeningsinstallatie niet winterklaar gemaakt wordt, is de kans groot dat de pomp, leidingen en sproeiers kapot vriezen. Bij het uitschakelen van de pomp blijft er namelijk altijd water in de leidingen en sproeiers staan.

Maar, hoe zorg je er nu voor dat het gehele systeem vrij van water is en klaar is voor de winter? In deze blog leggen we stapsgewijs uit hoe je dit gemakkelijk zelf kunt doen!

 

Benodigdheden en stappenplan

Om je beregeninginstallatie winterklaar te maken heb je de volgende materialen nodig:
– Lucht compressor
– Ducttape

 

Stap 1: Koppel de beregeningspomp los en berg deze op in een droge (verwarmde) ruimte, zodat de vorst geen schade aan kan richten.

 

Stap 2: Draai de kraan open (dit kan een kogelkraan, magneetklep of buitenkraan zijn), zodat het overige water en de luchtdruk via de sproeiers weg kan. Het water zal door de sproeiers naar buiten worden gevoerd.

 

Stap 3: Koppel de leidingen zo dicht mogelijk aan het begin van het systeem los en plak dicht met ducttape, zodat er geen water kan ontsnappen. Prik hier met het blaaspistool een gaatje in. Blaas nu de leiding door met de perslucht, zodat er geen water in de leidingen blijft staan. Komt er alleen nog maar lucht uit de sproeiers? Dan is het systeem droog en is al het water uit de leidingen. Het systeem is nu winterklaar!

 

 

Ben je nou zelf niet zo handig, heb je niet het juiste gereedschap of er simpelweg geen tijd voor? Geen probleem, ons team staat voor je klaar! Neem contact met ons op voor het inplannen van een afspraak en wij helpen je graag!

Deel dit berichtX