Het ontwerpen van een sproeiplan

Hunter I-20

Het ontwerpen van een sproeiplan wordt al gemaakt vanaf het ontwerp. Zo zijn er veel verschillende factoren waar we rekening mee moeten houden. Dit kan de capaciteit van het water zijn (waterdruk), maar ook het soort en positie van beplanting en de hoogte van de tuin.

 

Sproeiplan:

  • Als eerst is er een goede plattegrond op schaal nodig van de tuin. Zorg dat alle beplanting op de juiste locaties staan uitgetekend en dat je weet waar de bron is. Dit kan slootwater, grondwater of leidingwater zijn.
  • Je bent op de hoogte van de waterdruk (capaciteit). Zo kan je uitrekenen hoeveel en welke sproeiers er op 1 sproeigroep kunnen.
  • Weet welke beplanting er in jouw tuin staat, of deze op een zonrijke- of schaduwplek staan en welke waterbehoefte de planten nodig hebben. Heb je veel bodembedekkers dat is het een goede optie om een druppelleiding in de borders te leggen.
  • Vervolgens ga je kijken hoe groot de sproeidiameter voor de sproeiers moet zijn, zodat je kan beslissen welke sproeier optimaal is voor het sproeibeeld.
  • Bekijk vervolgens de prestatiediagram van de desbetreffende sproeier voor de benodigde waterdruk van de sproeiers.
  • Nu dat je weet welke druk er nodig is, weet je ook welke sproeinozzle nodig is (zie prestatie diagram).
  • Nu kunnen de sproeiers met de juiste sproeidiameter ingetekend worden in de plattegrond. Zorg dat elke sproeier iets overlapt voor een vloeiende overloop van het water.
  • De sproeiers zijn nu ingetend. Je kan nu uitrekenen hoeveel sproeiers er op 1 groep kunnen aan de hand van de geleverde watercapaciteit.
  • Teken voor elke sproeigroep een aparte leiding. Zo weet je welke sproeier op welke groep moet.
  • Kies je voor een automatisch of handmatig systeem? Op basis van deze informatie kies je je verdeelblok met magneetkleppen (automatisch) of kogelkranen (handmatig).

 

Download ons e-book ‘een weelderige tuin met een sproeiplan’ om te bekijken wat er nog meer geregeld moet worden om een goed sproeiplan op te stellen.

 

Vragen of keuzehulp?

Twijfel je of jouw sproeiplan goed is ingetekend of wil je dit graag door onze professionals laten doen? Persoonlijke klantbegeleiding staat bij ons voorop! Wij helpen dan ook graag bij het kiezen van de juiste producten of diensten voor jouw situatie. Stuur ons gerust een mail met jouw vraag of neem telefonisch contact met ons op. Op werkdagen zijn wij te bereiken tussen 08.00 en 17.00 uur.

 

Deel dit berichtGeef een reactie

X