Hoe kies je de juiste pomp?

Tuin beregenen of de toilet doorspoelen met grondwater? Welke water pomp het best bij jouw situatie past, lees je hier!

Welke type pomp of merk het best besteld kan worden, hangt af van verschillende factoren: hoe diep zit het grondwater dat je gaat gebruiken, waar ga je de pomp voor gebruiken en hoeveel druk heb je nodig?

Zelf aanzuigend- , hydrofoor-, bron- of dompelpomp

Zelf aanzuigende pompen zijn pompen die boven de grond worden geplaatst met een aanzuigslang welke in een bron tot 8 meter diepte water aan kan zuigen. Deze pomp worden veelal gebruikt voor irrigatiedoeleinde, maar kan in de meeste gevallen ook voor huishoudelijke doeleinden worden gebruikt. De zelf aanzuigende pompen zijn over het algemeen stil, waardoor er bij gebruik nauwelijks geluidhinder zal ontstaan.

Hydrofoorpompen kunnen water uit een bron aanzuigen tot een diepte van 8 meter. Deze pompen beschikken over een tank. Hiermee wordt voorkomen dat de pomp voor de afname van kleine hoeveelheden water aan slaat. Dergelijke pompen kunnen niet alleen worden gebruikt bij het (zowel handmatig als automatisch) beregenen van de tuin, maar zijn ook ideaal voor het gebruik van regenwater binnenshuis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van regenwater voor het doorspoelen van het toilet, het gebruik van de wasmachine en zelfs om te gebruiken bij een douchebeurt!

Bronpompen worden meestal gebruikt op plekken waar (schoon) grondwater dieper zit dan 9 meter. Een bronpomp wordt, in tegenstelling tot een zelf aanzuigende- of hydrofoorpomp, wél in de bron geplaatst. Een bronpomp bevat voldoende kracht om het water middels een slang uit de bron omhoog te pompen

Dompelpompen zijn makkelijk te verplaatsen en kunnen zowel in een bron, als bijvoorbeeld in ondergelopen kelders worden gebruikt. De dompelpomp zuigt namelijk direct vanuit het pomphuis aan.

 Hoeveel capaciteit heb je nodig?

Afhankelijk van het gebruik van de pomp kan je de benodigde capaciteit bepalen. Wil je de pomp gaan gebruiken voor huishoudelijke doeleinde of enkel om je tuin met een tuinslang water te geven? Ga je de pomp gebruiken voor een complete beregeningsinstallatie? Dan kan de benodigde capaciteit berekend worden aan de hand van het aantal en type sproeiers per groep.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste pomp?

Weet je niet goed welke pomp je moet kiezen? Neem gerust contact met ons op, zodat we samen kunnen bepalen welke pomp het beste bij je tuin en gebruiksdoeleinde past!

Deel dit berichtX