Welke producten heb je nodig voor jouw beregeningsysteem?

Last van kale of bruine vlekken in het gazon? Of beplanting die minder bloeit of zelfs helemaal uitdroogt? Grote kans dat dit door de droge en warme periodes in Nederland komt! Je probeert dit vaak te voorkomen door te sproeien. Maar dit is een heel gesleep met slangen en sproeiers. Juist omdat dit heel veel werk is, wordt dit vaak te laat gedaan. Het kwaad is dan al geschied en de kale vlekken beginnen al zichtbaar te worden. Een beregeningssysteem is hiervoor de ideale oplossing! Maar wat heb je nou eigenlijk allemaal nodig voor een beregeningssysteem?

Tyleenleidingen

Bij het aanleggen van een beregeningsinstallatie wordt er vaak gekozen voor een tyleenleiding. Afhankelijk van het aantal sproeiers en de benodigde capaciteit van de installatie wordt in de gemiddelde tuin gekozen voor een 25 of 32 mm leiding. Deze leiding is soepel en daardoor makkelijk te verwerken.

Onze tyleenleidingen zijn gemaakt van polyethyleen (PE). Het materiaal is een thermoplastisch kunststof die door middel van verhitting in de gewenste vorm wordt gemaakt. Na afkoeling neemt deze slang zijn vaste vorm aan. De veelzijdigheid van deze buis zorgt voor zijn populariteit voor meerdere doeleinden. Doordat de slang uit PE bestaat is plaatsing in een mantel-/schutbuis niet perse nodig. Onze tyleenleidingen zijn voorzien van het KIWA-keurmerk.

Pompen

Een beregeningspomp wordt veelal ingezet om een tuin te besproeien. Het te gebruiken water kan van alles zijn; van leidingwater tot grondwater en van vijverwater tot slootwater. Wij hebben de beschikking over zelf aanzuigende pompen, hydrofoorpompen en bronpompen. Een pomp is enkel te gebruiken voor grondwater, slootwater en het water uit de vijver. Het is dus niet geschikt voor kraanwater.

Waterpomp-LEO-AJm-gietijzer

Koppelingen

Om de tyleenleidingen of onderdelen van het system met elkaar te verbinden, worden tyleenkoppelingen gebruikt. Wij bieden een breed scala aan koppelingen voor elk beregeningssysteem. Heb je vragen, neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Koppelingen

Verdeelblokken

Een verdeelblok is een voor-gemonteerd verdeelstuk die er voor zorgt dat niet alle sproeiers tegelijk aan gaan. Het in groepen onderverdelen van je beregeningsinstallatie is belangrijk, want wanneer er te veel sproeiers op één groep staan, neemt de waterdruk af en zal de sproeier niet de gewenste waterafgifte kunnen bereiken. Aan het verdeelblok kunnen magneet-kleppen of kranen worden gemonteerd. Wist je dat deze verdeelblokken met de hand door ons op maat worden gemaakt?

Verdeelblokken

Magneetkleppen

Deze magneetkleppen zijn gemaakt van versterkt nylon en zijn standaard voorzien van een flowcontrol.

Een automatisch systeem bestaat uit een watervoorziening (leidingwater, grondwater of sloot), een sproeicomputer, verdeelblok en magneetkleppen.

De kleppen maken, door middel van een signaalkabel, contact met de sproeicomputer. Deze sproeicomputer stuurt de kleppen aan d.m.v. het ingestelde sproeiprogramma. Hierdoor wordt de desbetreffende groep besproeid. De magneetkleppen worden vervolgens op volgorde van het sproeiprogramma aangestuurd.

Wat houdt het in? Plaats de magneetklep, sluit de bedrading aan, stel de beregeningscomputer in en geniet van een goedwerkend systeem.

Buiten het jaarlijks onderhoud, wat bestaat uit het winterklaar maken van het systeem (al het water uit de leidingen en het systeem spuiten met een compressor, zodat het systeem niet kapot vriest), heeft u er geen omkijken naar.

Magneetkleppen

Sproeiers

Er zijn verschillende types sproeiers. De sproeiers zijn in twee hoofdgroepen in te delen, namelijk de Pop-up en de nevelaar.

Pop-up:

  • PGJ sproeier: Deze sproeiers zijn geschikt voor de meeste gazons. De sproeier heeft een bereik van 5 tot maximaal 11 meter. Deze sproeier kan ook gebruikt worden in borders met wat stevige beplanting. De sproeier is verkrijgbaar in 10, 20, en 30cm. Zo kan deze sproeier op bijna alle plekken gebruikt worden.
  • PGP sproeier: Deze sproeiers zijn geschikt voor de grote gazons. De sproeier heeft een bereik van 9 tot maximaal 14 meter. Door de krachtige straal is deze sproeier niet geschikt in borders. de sproeier is in twee hoogtes verkrijgbaar.

Nevelaars:

  • Pop-up nevel sproeier; Deze sproeier is bedoeld voor kleine oppervlaktes of voor borders. Met verschillende sproeidoppen is het bereik van de straal in te stellen tussen de 1 en 5 meter. Deze sproeier zorgt voor een egale nevel over de beplanting. Hierdoor ontstaat er geen schade aan kwetsbare beplanting. Ook zijn de sproeidoppen in te stellen van 25 tot 360 graden. Deze sproeiers zijn verkrijgbaar in een hoogte van 10, 15 of 30cm. Zo kan de sproeier in bijna alle borders worden geplaatst (met de telescoop verlengbuis kan de nevelaar tot een hoogte van 120cm aangebracht worden).

Sproeiers

Sproeicomputers

Wij verkopen enkel RainBird en Hunter sproeicomputers, omdat wij achter deze merken staan. Deze 2 merken gaan lang mee, zijn eenvoudig te installeren en uit te breiden met meer groepen.

De sproeicomputers zijn verkrijgbaar in zowel indoor als outdoor versie en kunnen zowel handmatig als middels een app worden aangestuurd. Ook kunnen er sensoren aan toegevoegd worden.

 

Bekijk ons aanbod sproeicomputers hier.

Sproeicomputer

Sensoren

Je bestaande of nieuwe systeem uitbreiden met onze sensoren? Dan kan!

Hunter heeft veel verschillende sensoren die op bijna al hun controllers kunnen worden aangesloten. Dit kunnen regensensoren, bodenvochtigheidssensoren, vorstsensoren of zelfs solar sensoren.

Daarnaast heeft ook Rainbird bodemvochtigheidssensor en regen/vorstsensoren die compatible zijn met veel RainBird controllers.

Bovendien worden in deze categorie ook de flowmeters aangetoond. Flowmeters worden gebruikt om de waterdruk te meten in de leidingen. Wanneer deze op de leidingen bij de magneetklep wordt geplaatst kan deze meter een lek of verstopte filter detecteren.

Sensoren

 

Sproeiplan

Mijn-Tuinberegening maakt graag een professioneel sproeiplan voor jouw tuin. Of je nu een grote of kleine tuin hebt: je ons al vanaf 10 m² een sproeiplan aanvragen. Door onze ruime ervaring met beregeningstechnieken kunnen wij je goed adviseren welke mogelijkheden er zijn. Ook rekenen wij het hele sproeiplan door. Zo heb je gegarandeerd een goede waterverdeling in jouw tuin!

Vraag een sproeiplan aan!

Deel dit berichtX